Jag har funderat en del på det här med politiker och deras kunskap om teknik, eller kanske snarare på deras brist på teknisk kunskap. Nu ska jag plåga er med en textvägg om mina funderingar. Ni har ju hela helgen på er att läsa den.
När jag läser runt på nätet ser jag ofta att politiker får höra att det inte “fattar tekniken” och att de därför, by default, är dumma och fattar dåliga beslut. Jag har själv skrivit liknande saker ganska många gånger, men politiker är ju trots allt bara människor. Det är faktiskt inte rimligt att förvänta sig att de ska vara experter på precis allt. Faktum är att den moderna tekniken är så avancerad att det krävs en fancy universitetsexamen och/eller ett brinnande specialintresse för att kunna greppa den ordentligt.
Själv är jag inte tekniker, men jag är intresserad av den nya tekniken. Jag älskar gadgets. Jag avgudar min androidtelefon och lämnar inte mitt hem utan en laptop i väskan. Eller kanske snarare, jag älskar vad de här prylarna ger mig möjlighet att göra. Jag kan kommunicera med familj, vänner och andra var de än befinner sig i världen. Jag kan meddela världen vad jag tycker om saker och ting på min blogg, utan dem skulle jag inte ha haft något större hopp om att bli en röst i den politiska debatten. Jag kan söka information, hitta kultur jag aldrig skulle ramlat över annars. Nätet är balsam för mitt sociala hjärta och min hungriga hjärna.
Jag är kort sagt rätt väl bevandrad i den nya tekniken och vad den kan göra för mig, men om sanningen ska fram så har jag ingen större koll på hur den fungerar. När jag övningskörde kunde jag inte övningsköra med min pappa. Min mamma sa: “Nu kan du gasa lite mer så vi kommer upp i 70.” Min pappa sa: “När du gasar så säger gaspedalen till en [insert tekniskt ord] som skickar en signal till en [insert ett annat tekniskt ord] att [insert obegriplig teknisk term] som gör att bilen går fortare.” Utan att gå in på detaljer, så kan jag lova er att vi alla tydligen har en inneboende möjlighet att uppnå oanade nivåer av roadrage. Jag har i alla fall det.
För mig spelar det ingen större roll om en pistong gnuggar sig mot en kardanknut och utlöser en fin förbränningsexplosion i en cylinder någonstans inne i motorn när jag trycker på gaspedalen. Så länge bilen går fortare när jag trycker på gaspedalen är jag nöjd och glad och jag har ungefär samma inställning till annan teknik. Så länge den fungerar, så har jag inget större intresse av att veta hur fin och poetisk koden som får det att fungera är.
Detta ska nu absolut inte tas som om jag inte respekterar de som förstår alla de tekniska detaljerna och ser till att det jag förväntar mig ska hända när jag trycker på en fysisk eller virtuell knapp faktiskt händer. Jag hyser en enorm respekt för dem. De gör magiska saker som övergår mitt förstånd. Jag har en viss grundförståelse för hur saker fungerar, men när de sedan börjar koppla ihop saker kors och tvärs, så är jag lost.
Visste ni, till exempel, att Piratpartiets twitterkonto är kopplat till några av våra Skypechattar, så att man kan twittra direkt från chattarna? Eller att tweets till Piratpartiet automagiskt hamnar i de där chattarna? Eller att vi kan chatta med varandra mellan olika chattar? Det sker genom en liten klurig sak som heter PP-bot. PP-bot är ett script som Mikael Nilsson skrivit, men jag måste erkänna att PP-bot för mig mer är som en liten, trevlig handyman som gör allas vårt liv så mycket enklare än en opersonlig kod. Man kan till och med prata med PP-bot. Säger man hej till PP-bot, så säger han eller hon (jag vet inte vad botar har för kön) hej tillbaka och frågar hur man mår. Hur nifty är inte det? Eller att jag, tack vare något annat script som Rick skrivit, kan posta nyhetsbrev på min blogg, som automagiskt skickas som mejl till alla våra medlemmar och läggs upp på forumet? Det är hur praktiskt som helst.
Att jag eller andra politiker inte besitter detaljkunskap om all modern teknik är i sig inget problem. Vi har säkerligen andra talanger där vi har chansen att briljera. Problemen uppstår när man kombinerar okunskap med dåligt omdöme vad det gäller val av rådgivare och ett ointresse av vad de tekniska detaljerna får för konsekvenser för människor med en allmänt taskig människosyn. Dessa tre brister skapar nämligen ytterst sårbara och potentiellt samhällsfarliga politiker.
När politiker saknar kunskap om något de ska lagstifta om väljer ett litet fåtal att gå på ren magkänsla. Det är aldrig bra. Därför är det bra att de allra flesta faktiskt försöker skaffa sig mer kunskap. Problemet är att många politiker och de rådgivare de omger sig med ofta vänder sig till fel personer för input. Det är generellt dumt att lyssna på råd från människor som gladeligen skulle propagera för spädbarnsoffer vid varje fullmåne om någon bara betalade dem tillräckligt för att lobba för det.
Lobbyister är inte människor som delar med sig av sanningen för att de är så snälla. De är människor som delar med sig av den “sanning” som passar deras arbetsgivare bäst för att de får bra betalt för att göra det. Politiker borde kunna se skillnaden, men ganska ofta kan de inte det. Och när de inte kan det blir de ett lätt byte. Lobbyister är inte rädda för att hemfalla åt skräckpropaganda. “Om inte upphovsrättsindustrin får kontrollera innehållet kommer internet att svämma över av hemsk porr som din femåring kommer att titta på dygnet runt när du inte är hemma!” Det är vad de gör. Det är deras jobb och de är bra på det. De är faktiskt mycket bättre och långt mer subtila än vad jag nyss var i det där lite styltiga exemplet.
Istället för att ställa ett orimligt krav om att politiker ska ha detaljkunskap om allt, borde vi istället kräva att de söker kunskap på rätt ställe. Världen är till exempel full av välrenommerade universitet som gör icke bolagssponsrade studier av allt mellan himmel och jord. Börja där. Börja varsomhelst UTOM hos de som bara har betalt för att tycka en sak.
Med rätt rådgivning är en bristande detaljkunskap inte ett problem. Jag tänker inte låtsas att jag förstår varje liten teknisk detalj bakom allt som berör Piratpartiets politik. Med ett par lysande undantag gör nog ingen politiker det. Det är därför jag konstant bombarderar alla våra duktiga tekniker med frågan “Men VAD exakt INNEBÄR det här för oss vanliga dödliga?” Då himlar de lite trött med ögonen åt varandra och berättar sedan med milda barnprogramsröster om hur någon för mig obegriplig liten teknisk detalj gör den avgrundsvida skillnaden mellan godtycklig censur och en legitim polisiär och rättslig process. Det är, till exempel, lätt att tro att en blockerad webbsite är en site som ingen längre kan komma åt om man om man inte är lite mer teknisk bevandrad och vet att en blockerad webbsite går nästan lika lätt att komma åt som vilken webbsite som helst. Det får en hel del konsekvenser för hur man ska hantera viss typ av brottslighet.
Jag plockar med mig det jag lärt mig och återberättar det sedan med mina egna ord för andra som inte heller är tekniker. I Piratpartiet har vi på det hela taget en väldigt intressant och givande symbios mellan tekniker och icke-teckniker. Vi är alla bra på vårt, men det är när vi slår våra kloka huvuden ihop som den verkliga magin sker. Visst råkar vi ut för våra kulturkrockar, men inte så ofta som man skulle kunna tro. Jag önskar att fler politiker kunde få uppleva det. Jag tror att det skulle leda till mycket bättre politiska beslut.
Istället för att ställa ett orimligt krav om att politiker ska ha teknisk detaljkunskap, borde vi istället kräva att de söker kunskap om hur tekniken påverkar människor. Om man inte är rädd för att fråga, så finns det massor av kunniga och hjälpsamma människor som gärna berättar det för en eller tipsar om intressanta vetenskapliga rapporter. Det finns ingen skam i att fråga, så länge man inte är lat och bara frågar de som står längst fram som en rad väldrillade kypare och serverar helfabrikatssanningar på silverfat. De har en förmåga att förväxla människor med bolag. Det är olyckligt eftersom människors och bolags behov och intressen ofta går stick i stäv med varandra.
Okunskap är ett problem, men mest för att det leder till osäkerhet och rädsla. Människor, även politiker, blir rädda för saker de inte riktigt kan greppa och förstå konsekvenserna av. Tidigare hade politiker i stort sett fritt spelutrymme i massmedia. De kunde påstå lite vad som helst utan att det var någon större risk att någon fick in en replik som sade emot dem. Tack vare den nya tekniken kan nu alla säga emot dem. Det är klart att det är läskigt.
Lika läskigt är det när folk spränger sig själv och andra, men terrorism är inget nytt. Terrorism har tyvärr följt mänskligheten som en trogen hund genom årtusendena. Att hävda något annat är att förkasta historien och att förkasta det förgågna är aldrig en bra idé om man vill förstå nutiden med hopp om att skapa en ljusare framtid. Men ändå, när den där ovälkomna följeslagaren kommer för nära smyger rädslan sig på.
Det är den rädslan de väldrillade kyparna med helfabrikatssanningarna spelar på och när de lyckas skapar de samhällsfarliga politiker. För tjugo år sedan skulle ingen politiker ha vågat andas om inskränkningar av mänskliga fri- och rättigheter. I dag har det blivit vardagsmat. Vi ska filmas, filtreras, registreras, censureras, så att ingen av oss i hemlighet planerar desperata bombdåd eller bestialiska upphovsrättsbrott. Kontrollivern tycks inte veta några som helst gränser. Istället föreslår man mer och mer övervakning och försöker inskränka internet, det bästa demokrativerktyget mänskligheten lyckats frambringa.
Internet må ha ett tekniskt skelett, men det är omslutet av kött och blod. Internet blev det sista skriket för att det var en rolig teknisk gadget att leka med, men det blev kvar hos oss för att det knyter människor samman. Internet är summan av alla de människor som dagligen möts online och de tankar och erfarenheter de utbyter med varandra. Det är därför vi tagit nätet till våra hjärtan. Om fler politiker förstod det, så skulle de också förstå varför det vore katastrofalt att låta några få utvalda styra nätet. Det är uppbyggt av oss alla. Det berör oss alla. Det är inte en leksak för dem med mest pengar eller politisk makt. Det tillhör oss alla.
Det är deprimerande att tänka sig att alltihop skulle kunna stoppas om tillräckligt många politiker bara vågade tro tillräckligt mycket gott om sina medmänniskor för att inte lita på dem som i egensyfte hävdar att vi alla är potentiella samhällsfaror.
![Flattr this Flattr this]()